Quantcast
Channel: Vuoden Eeva -juhla uudistui - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6160

Eläinten Body Worlds Heurekassa – matka eläinten nahan alle

$
0
0

Laajentuneen ja uudistuneen Heurekan avautuessa suomalaisyleisö pääsee ennennäkemättömälle anatomiselle safarille.

Lauantaina 28. tammikuuta tiedekeskus Heurekassa avautuu eläinten anatomiaa esittelevä Eläinten Body Worlds -näyttely. Se on jatkoa vuonna 2013 suursuosion saavuttaneelle ihmisten anatomiaa esitelleelle Body Worlds -näyttelylle.

Eläinten Body Worlds on matka eläinten eri kerroksiin. Näyttelyssä kävijät pääsevät näkemään nahan, turkin ja untuvan alle. Plastinointitekniikka mahdollistaa aitojen eläinten luurangon, lihasten, hermojen ja elinten näyttämisen yksityiskohtia myöten. Eläinten Body Worlds koostuu yli sadasta aidosta plastinoidusta eläimestä ja eläinten osista. Mukana on sekä kokonaisten eläinten plastinaatteja että pitkittäisleikkauksia, verisuonistorakenteita ja yksittäisiä elimiä.

Näyttelyssä voi tutustua lähietäisyydeltä kymmenien eläinlajien anatomiaan pienimmästä sammakosta aina 5,1 metriä korkeaan kirahviin ja täysikokoiseen norsuun. Heurekan näyttelyssä on ensimmäistä kertaa maailmassa yleisön ihasteltavana myös plastinoitu jättimäinen valkohai, jolla on merileijona suussaan.

Näyttelyssä on eksoottisten eläinten lisäksi esillä myös tutumpia eläimiä kuten hevosia, kanoja, vuohia, poroja ja karhu. Noin 1 000 neliömetrin laajuinen näyttely täyttää tiedekeskuksessa kaksi näyttelyhallia, Kaarihallin ja laajennuksen myötä valmistuneen uuden Kuutiohallin.

Näyttelykohteet antavat kävijöille mahdollisuuden vertailla ihmisen ja eläinten anatomiaa ja hahmottaa
 eläinlajien ruumiinrakennetta ainutlaatuisella tavalla. Näyttely vastaa moniin mielenkiintoisiin kysymyksiin: Montako lihasta on norsun kärsässä? Miksi strutsi ei voi lentää? Paljonko painaa sonnin sydän?

”On kiehtovaa nähdä selkärankaisten eläinten anatomisia yhtäläisyyksiä ja sellaisia eroja, jotka ovat muodostuneet elinolosuhteiden myötä. Tästä esimerkkinä vaikkapa norsun kärsä tai kirahvin pitkä kaula”, sanoo näyttelyn kuraattorina toimiva tohtori Angelina Whalley.

Näyttely on toteutettu lääketieteen tohtori Gunther von Hagensin kehittelemällä plastinointitekniikalla. Plastinoinnissa ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, mikä pysäyttää ruumiin hajoamisen. Plastinoinnin avulla saadaan kiinteitä, kestäviä ja hajuttomia anatomisia näytteitä tieteellisiin koulutustarkoituksiin.

Kävijäkyselyjen ja kävijöiden kommenttien mukaan näyttelyn näkeminen lisää uhanalaisten eläinten arvostusta ja auttaa ymmärtämään eläinsuojelun tärkeyttä. Von Hagensin mukaan ihmisen ei voida olettaa kohtelevan muita olentoja kunnioittavasti ja huolehtivan niistä, jos hän ei ymmärrä niiden luonteen ihmeellisyyttä ja erityispiirteitä.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijaryhmien kanssa. Eläimet on saatu näyttelyyn lahjoituksina eri yliopistojen eläinlääketieteellisten ohjelmien kautta sekä eläintarhoilta ja eläinjärjestöiltä. Yhtään eläintä ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä varten.

Ihmisten anatomiaa esittelevä Body Worlds -näyttely oli esillä Heurekassa v. 2013. Näyttelyn näki puolen vuoden aikana yli 300 000 ihmistä. Eläinten Body Worlds-näyttelylle odotetaan samanlaista suosiota.

Eläinten Body Worlds -näyttely on esillä Heurekassa 28.1.2017–29.10.2017.

Lisätiedot:
Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi
Projektipäällikkö Joonas Juutilainen, puh. 040 9015 389, joonas.juutilainen@heureka.fi

www.heureka.fi/nayttely/elainten-body-worlds

www.animalinsideout.com
www.bodyworlds.com

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6160

Trending Articles