Quantcast
Channel: Vuoden Eeva -juhla uudistui - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6161

SULOISESSA SUOMESSAMME –KESÄNÄYTTELY IISALMESSA

$
0
0

SULOISESSA SUOMESSAMME –KESÄNÄYTTELY IISALMESSA:
– Taidetta koko Pohjolankadun koivukujan pituudelta!

Osana Suomi 100 -juhlavuotta Iisalmen kaupunki järjestää kesällä 2017 kesänäyttelyn, jota jokainen kaupungin pääväylää Pohjolankatua pitkin kulkeva pääsee ihailemaan. Pohjolankadun koivukujalle ja mm. Siimeskulman tiloihin rakennettava Suloisessa Suomessamme –näyttely koostuu eturivin suomalaisten kuvanveistäjien teoksista. Kokoavana voimana ja näyttelyn kuraattorina toimii iisalmelaissyntyinen taiteilija Kaarina Kaikkonen.

Suloisessa Suomessamme –näyttely tulkitsee taiteen keinoin ja veistotaiteen monimuotoisuuden kautta elämää tämän päivän Suomessa. Näkökulmansa elämään satavuotiaassa Suomessa tarjoavat Jan-Erik Andersson, Kari Cavén, Antti Immonen, Pekka ja Teija Isorättyä, Pekka Kauhanen, Kirsi Kaulanen, Kaisu Koivisto, Antti Laitinen, Jukka Lehtinen, Anne Meskanen, Heli Ryhänen, Kimmo Schroderus, Antero Toikka, Jukka Vikberg ja myös näyttelyn kuratoinnista vastaava Kaarina Kaikkonen.

- Näyttelymme taiteilijat ovat viettäneet lapsuutensa ja ammentaneet luovuutensa lähteistä Suomen eri kolkissa: Esimerkiksi Jan-Erik Andersson on lähtöisin Turusta. Hänen leikittelevä maailmankatsomuksensa on tuottanut iloa moniin julkisiin teoksiin. Tunnettu turistikohde on myös hänen suunnittelemansa lehden muotoinen kirkkaankeltainen talo, jossa hän perheineen asuu, kertoo Kaarina Kaikkonen.

Suloisessa Suomessamme –näyttelyyn tuokin oman ulottuvuutensa mielenkiintoiset, taiteen syntyyn ja luovuuden alkuperään vaikuttaneet erilaiset lähtökohdat lapsuudentarinoiden muodossa – taiteilijoiden tarinoita tullaan julkaisemaan Iisalmen kaupungin verkkosivuilla www.iisalmi.fi/suomi100 -osiossa.

- Mikä mainio lisä kesänäyttelyymme saapuvalle vieraalle tutustua ensin kuvanveistäjän lapsuusmuistoihin! Teos saa uusia ulottuvuuksia, kun sitä katsellessa taustalle piirtyy taiteilijan henkilökohtaisesti kertoma kokemus. Osa taiteilijoista valottaa myös näyttelyyn tulevien töidensä syntyhistoriaa, kertoo kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin-Kainulainen.

Suloisessa Suomessamme –näyttelyn taiteilijat

Jan-Erik Andersson on lähtöisin Turusta. Hänen leikittelevä maailmankatsomuksensa on tuottanut iloa moniin
julkisiin teoksiin. Tunnettu turistikohde on myös hänen suunnittelemansa lehden muotoinen kirkkaankeltainen talo, jossa hän perheineen asuu.

Kari Cavén on syntyisin Savonlinnasta, ja hän on tehnyt pitkään veistoksia arjen esineistä antaen niille uuden sisällön. Cavén on edustanut Suomea mm. Venetsian biennaalissa.

Antti Immonen on Kuopiosta, ja hänen lukuisat kiinnostavat teoksensa ovat sommitteluja puusta ja metallista. Osa Immosen teoksista on abstrakteja, mutta useissa teoksissa havaittavissa on myös muistumia eläimistä tai ihmishahmoista.

Kirsi Kaulanen lähtöisin Pohjoisesta, Äkäslompolosta. Kaulanen on voittanut useita kuvanveistokilpailuja kasviteemaisilla veistoksillaan. Hänen tunnetuin teoksensa on esillä Musiikkitalossa Helsingissä.

Avio- ja taiteilijapari Pekka ja Teija Isorättyä ovat olleet yhdessä lapsesta saakka ja he tulevat Torniosta. Heidän teoksensa on ollut esillä mm. Mäntän kuvataideviikoilla ja he ovat parhaillaan ehdolla Suomen suurimman taidepalkinnon, Ars Fennica -palkinnon saajiksi.

Heli Ryhänen on syntyisin Iisalmesta, ja hänen ihmis- ja kasviaiheiset veistoksensa ovat usein valmistettu tekstiilistä tai paperista. Julkisissa veistoksissa Ryhänen on käyttänyt usein metallia. Oman taiteen tekemisen lisäksi hän on toiminut pitkään Kankaanpään taidekoulun opettajana.

Pekka Kauhanen on syntynyt Leppävirralla ja hän on voittanut useita veistoskilpailuja. Hänen töitään ovat mm. Kajaanissa esillä oleva Kekkosmonumentti ja Kuopion katukuvassa katseita keräävä Oksapoika. Kauhasen Tuntemattoman sotilaan muistomerkki julkistetaan ensi syksynä Helsingin Kasarmitorilla.

Kaisu Koivisto on syntyisin Seinäjoelta. Koivisto on tehnyt eläinaiheisia teoksia mm. nahasta ja lehmän sarvista, ja monet hänen veistoksensa ovat syntyneet hänen itsensä hitsaamina. Hän on pitänyt useita näyttelyitä myös ulkomailla.

Antti Laitinen on syntyisin Raahesta, ja metsä ja puu ovat olleet hänen teemojaan pitkään niin veistoksissa kuin videoissakin. Laitinen on tunnettu myös kansainvälisesti, ja pitääkin runsaasti näyttelyitä ulkomailla. Hän on edustanut Suomea mm. Venetsian biennaalissa.

Jukka Lehtinen syntyisin Kuusankoskelta, ja hänen tunnetuin teoksensa on Eduskuntatalon lisärakennuksen pihalla sijaitseva metallinen mansikkateos. Lehtisen teokset ovat usein hyvin ennakkoluulottomia ja katsojaa yllättäviä.

Anne Meskanen on syntynyt Valkeakoskella ja hän käsittelee monissa figuratiivisissa teoksissaan ihmisenä olemisen eri puolia hämmentävällä tavalla.

Kimmo Schroderus on viettänyt lapsuutensa Jyväskylässä. Hän on voittanut mm. Ars Fennica-palkinnon. Suurajojen katveessa kasvaneen taiteilijan teokset viittaavat usein autoiluun.

Antero Toikka on lähtöisin Mäntästä. Hän on luonut monia abstrakteja, metallisia julkisia teoksia - esimerkiksi Kuopion moottoritien varrella loistava keltainen maamerkki on Toikan teos.

Jukka Vikberg on lähtöisin Uudenmaanläänin Pyhäjärveltä. Vikbergin leikittelevät ihmisveistokset ovat olleet usein esillä ulkomailla, erityisesti Ruotsissa. Hän on ollut aktiivinen monissa taidealan järjestö- ja luottamustehtävissä ja toiminut lisäksi Pohjoismaisen taidekoulun rehtorina.

Näyttelyn kokoava voima Kaarina Kaikkonen on syntynyt Iisalmessa, ja toimii myös Suloisessa Suomessamme -näyttelyn kuraattorina. Kaikki mukaan kutsutut taiteilijat ovat hänelle tuttuja jo monien vuosien ajalta.

Lisätietoja:

Sanna Marin-Kainulainen
Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö
Iisalmen kaupunki
p. 040 588 9074
sanna.marin-kainulainen@iisalmi.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6161

Trending Articles