JULKILAUSUMA: Lapsen turvaksi!
Turvallinen oppimisympäristö ja erilaisiin turvallisuusuhkiin varautuminen ovat entistä tärkeämmässä roolissa opetus- ja kasvatusalalla.
Opetusalan turvallisuusfoorumi 2017 vaatii, että päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten turvallisuutta koskevat suositukset saatetaan määräystasolle. Turvallisuus on saatava konkreettisesti esiin opetusta ja kasvatusta koskevassa lainsäädännössä. Turvallisuus tulee olla yksi peruste koulutuksen ja kasvatuksen rahoituksesta päätettäessä.
Eri viranomaisten välillä turvallisuuteen liittyvä tiedonkulku tulee olla nykyistä varmempaa. Kasvatuksen ja opetuksen järjestäjän, esimiesten ja opettajien on aina saatava olennaiset tiedot turvallisen opetuksen järjestämiseksi salassapidon estämättä.
Koulu- ja varhaiskasvatuskuntoisuus on termeinä määriteltävä ja otettava käyttöön. Turvallinen koulutus ja kasvatus ovat parasta syrjäytymisen ehkäisyä.
Opetus- ja kasvatusalan turvallisuusjohtaminen ja -vastuut pitää määritellä selkeästi. Päivittäisen turvallisuuden toteuttamiseen tulee varata osaamista ja taloudelliset sekä toiminnalliset resurssit. Turvallisuus on ammattitaitoa ja se pitää näkyä opetuksessa. Osaamaton henkilö on turvallisuusriski.
Turvallisuus tehdään yhdessä!
Opetusalan turvallisuusfoorumin osallistujien puolesta,
Matti Waitinen
Helsingin Pelastuskoulun rehtori
050 364 5374
Tomi Timonen
Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja
044 733 4112
Julkilausuman antoi 26.4.2017 kolmastoista valtakunnallinen Opetusalan turvallisuusfoorumi, joka kokosi yhteen yli 120 opetus-, kasvatus- ja turvallisuusalan ammattilaista. Turvallisuusfoorumin taustalla ovat Suomen Palopäällystöliitto, Opetushallitus, aluehallintovirastot, Opettajien ammattijärjestö OAJ, Suomen Rehtorit ry, Kuntaliitto, Pelastusopisto, Helsingin pelastuskoulu ja SPEK-ryhmä.