Professor emerita vid Nordisk litteratur och en utecklare av läromedel för historia och samhällslära får Wareliuspriserna om 12 000 euro vid Finlands facklitterära författares utdelningstillfälle i Sastamala den 30.6.2017.
Finlands facklitterära författare har beviljat Wareliuspriserna till fackboksförfattaren Merete Mazzarella och läromedelsförfattaren Titta Putus-Hilasvuori. Priserna delas ut vid Den gamla litterturens dag i Sastamala den 30 juni 2017. Priset delas årligen ut till en fackboksförfattare som har en bred och högklassig fackboksproduktion bakom sig eller som har gett ut böcker av stor betydelse för den finländska facklitteraturen. Priset på tolvtusen euro finansieras av upphovsrättsersättningar från Kopisosto. Priset överräcks av verksamhetsledaren för Finlands facklitterära författare Jukka-Pekka Pietiäinen och ordföranden för föreningens prisutdelningsutskott Markku Monni. Wareliuspriset har delats ut sedan år 1985.
Merete Mazzarella (f. 1945) är filosofiedoktor, fackboksförfattare och professor emerita vid Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Utöver sina vetenskapliga verk har Mazzarella publicerat bland annat memoarer och essäsamlingar. En stor del av hennes produktion finns översatt till finska, och en del av hennes verk har översatts till danska och tyska. Mazzarella är också känd som kolumnist och kritiker.
Titta Putus-Hilasvuori (f. 1954) har arbetat som lärare i historia och samhällslära i Helsingfors och Esbo. Hon har skrivit läromedel, allt från uppgiftshäften till digitalt undervisningsmaterial för gymnasiet och grundskolan, sedan början av 1990-talet. Putus-Hilasvuori har skrivit flera läromedelsserier, så som Aikalainen, Historia ajassa och Ihmisen aika.
PRISMOTIVERINGAR
MERETE MAZZARELLA
Filosofiedoktor, fackboksförfattaren och professor emerita Merete Mazzarellas litterära utgivning är aktningsvärd. Utöver vetenskapliga verk har Mazzarella gett ut bland annat memoarer och essäsamlingar. Största delen av hennes produktion finns tillgänglig på båda inhemska språken. En del av hennes verk har översatts till bland annat danska och tyska. Mazzarellas bakgrund som litteraturforskare syns i de mångsidiga avstickarna i världslitteraturen. I Mazzarellas verk finns nyfikenhet, mod och äkthet, kopplat till det lästa och det lärda. Citat, referenser och reflektioner bildar en intressant och omskakande helhet, oberoende av om ämnet är äktenskap, skilsmässa, tillvaron som dotter eller att formulera en världsbild.
Mazzarella skriver om viktiga teman i mänskligt liv, som åldrande, minnen, vikten av att läsa, farmoderns roll i barnuppfostran, ödet och det goda livet. Den sista utposten är ingen mindre än Livets mening. Författaren behandlar också dagsaktuella och brännande samhälleliga frågor som hotbilder om terror och våld, samt de äldres ställning. Grundpelare i Mazzarellas produktion är öppenhet inför livets mångfald, vänskap, diskussion, hopp, vardag och förundran. Mazzarellas produktion talar till många olika läsargrupper, från unga till äldre, från studeranden till proffs och nöjesläsare. Köerna I bibliotekens lånesystem visar hur brett intresse Mazzarellas teman väcker. Mazzarella närmar sig de ämnen hon behandlar från olika håll, och hon svarar inte på frågor för läsarnas del, utan utmanar dem att själva undersöka dem.
TITTA PUTUS-HILASVUORI
Filosofie magister Titta Putus-Hilasvuori har en lång bana som lärare i historia och samhällslära i Helsingfors och Esbo bakom sig. Nästan lika lång är hennes bana som läromedelsförfattare. Titta Putus-Hilasvuori har skrivit läroböcker, uppgiftshäften, material för lärare, digitalt undervisningsmaterial för gymnasiet och grundskolan, sedan början av 1990-talet. Hon har skrivit läromedelsserier som till exempel Aikalainen, Historia NYT, Yhteiskunta NYT, Historia ajassa, Linkki, Ihmisen aika, Kohti nykyaikaa samt Historian arkistokansio. Man kan säga att tusentals och åter tusentals unga finländare har fått sin bildning tack vare Titta Putus-Hilasvuoris texter.
Titta Putus-Hilasvuori är känd som en sakkunnig och lättillgänglig läromedelsförfattare. Hon är flitig, pålitlig och produktiv, kännetecken för en läromedelsförfattare som har ett långt yrkesliv bakom sig. I sitt arbete som lärare och läromedelsutvecklare är hon också känd som en aktiv opinionsbildare och en försvarare av undervisningen i historia och samhällslära. Den offentliga diskussionen om timfördelningen där Putus-Hilasvuori deltagit är ett exempel på det här. Titta Putus-Hilasvuori har utvecklat den elevcentrerade pedagogiken, hon har redan länge använt sig av spel och simulatorer i undervisningen, för att stimulera undervisningen och ge eleverna egna upplevelser. Titta Putus-Hilasvuori har dessutom ett välutvecklat socialt samvete, och mångkulturalitet och samhällsansvarets betydelse har varit starkt synligt i hennes undervisning och läromedel.
WARELIUS-PRISET
Warelius-priset, som delats ut sedan år 1985, är uppkallat efter den första egentliga finskspråkiga fackboksförfattaren Antero Warelius (1821–1904). Till Warelius produktion hör bland annat Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) och Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).
Tidgare Warelius-pristagare är bland andra Peter von Bagh, Raisa Cacciatore, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Tapio Markkanen, Anne-Maria Mikkola, Ilkka Niiniluoto, Päiviö Tommila, Kaari Utrio och Heikki Ylikangas.
Det är Finlands facklitterära författares prisutskott, som år 2017 består av ordföranden Markku Monni samt medlemmarna Hannele Cantell, Anne Mäntynen, Kati Solastie och Kari Vaijärvi som utser pristagarna.
Priserna som Finlands facklitterära författare delar ut kommer från Kopiostos upphovsrättsersättningar.
Intervjuförfarågningar och ytterligare information fås av:
Anne Rutanen
Informationschef, Suomen tietokirjailijat ry
050 351 2771 | anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi
www.suomentietokirjailijat.fi