Heinäkuu ja elokuun alku ovat parasta tiedotteiden läpimenokautta mediassa. Toisin kuvitellaan. Harva yritys osaa käyttää hyväkseen aikaa, jolloin tiedotteita julkaistaan vähiten.
- Heinäkuussa ja elokuun alussakin on vielä parasta tiedotteiden julkaisuaikaa, kun media nielaisee niin sanotusti syötin. Elokuun puolenvälin jälkeen yrityselämä on taas täydessä vauhdissa jouluun asti, sanoo Omatoimittaja.fi:n toimittaja Anne Lampinen.
Lomat ja juhlapyhät tulevat yllätyksenä
Kesä ja loppukesä on parasta tiedotteen julkaisuaikaa, koska silloin on tarjolla vähiten tiedotteita julkaistavaksi. Tuolloin toimituksissa on yleensä vajaamiehitys, koska vakitoimituskunta on lomilla. On tavallista kiireisempää.
- Kesäaikaan toimituksen väki ilahtuu, jos on tarjolla mahdollisimman pienellä vaivalla työstettävää julkaistavaa. Se tarkoittaa, että asiat ovat tiedotteessa kohdillaan.
Juttupula ei ole vain kesäisin. Pitkään toimittajana työskennellyt Lampinen tietää kokemuksesta, että toimituksiin tulevat niin kesät, joulut kuin pääsiäiset yllätyksenä.
- Pitäisi keksiä jotain kivaa ajankohtaista, mutta mitä. Jotain uutta ja tuoretta samasta vanhasta aiheesta, näin mietitään toimituksissa. Jos tiedote ratkaisee toimituksen juttupulmia, niin sen julkaisumahdollisuus aina vaan paranee.
Asiat kohdalleen
Kun amatööri kirjoittaa tiedotetta, siihen tulee helposti lapsuksia. Kapsahdetaan muun muassa siihen katajaan, että laitetaan kaikki tärkeät asiat yhteen tiedotteeseen.
- Kärki jutulle ja maksimissaan pari muuta asiaa. Se riittää yllin kyllin, opastaa Lampinen.
Toinen tyypillinen ongelma ovat niin sanotut puffijutut, joissa yritys äityy kehumaan vuolaasti omia tuotteita tai palveluita maailman parhaiksi. Vaikka niin olisikin, se pitää kertoa muilla keinoin. Esimerkiksi tutkimustuloksin tai asiakkaan suulla. Keinoja riittää.
Lampinen muistuttaa, että erittäin harvoin pyörä keksitään uudestaan, eikä tarvitsekaan. Riittää kun vanhalle asialle keksitään uusi näkökulma, jolloin se päivittyy ja kelpaa taas julkaistavaksi.
- Monesti yrityksillä on itsesensuuri julkaisun suhteen, mutta ei sisällön, valitettavasti.
Hän tietää, että hyvän tiedotteen tekeminen vaatii ammattitaitoa. Sillä rakennetaan yrityksen brändiä pitkällä juoksulla, joten sitä ei kannata romuttaa yhdellä huonolla tiedotteella.
- Jos kotikonstein tekee tiedotteen, silloin otsikon alle ranskalaisilla viivoilla asiat. Tärkein ensimmäiseksi. Tosin artikkelimuotoisen tiedotteen julkaisukynnys on alempi, vinkkaa toimittaja Lampinen.
Lisätätietoja:
Omatoimittaja.fi
Anne Lampinen
040-595 0405
annemarie.lampinen@gmail.com
Kuvat ja kuvat ja -tekstit:
1. Aika on rahaa, se tiedetään. Kun tiedotteen mahdin valjastaa palvelemaan yrityksen viestiä, säästyy aikaa ja rahaa.
2. Mistä jutunjuurta kesälehtiin kiireen keskellä?
Kuvassa Anne Lampinen.