Vaate- ja jalkinekaupan valtakunnallisen edunvalvojan Muotikaupan Liiton toiminta uudistuu, kun liitto alkaa julkaista uutta muotibisnekseen keskittyvää verkkomediaa vuoden 2018 lopulla. Liitto toteuttaa näin tehtäväänsä kotimaisen muotikaupan aseman vahvistajana.
Kotimainen muotikauppa saa käyttöönsä kuuluvamman äänen tämän vuoden loppupuolella, kun nyt konseptointivaiheessa olevaa verkkomediaa aletaan julkaista. Media tavoittelee liiketoiminnasta, taloudesta ja muodista kiinnostuneita lukijoita – bisneksen ammattilaisia ja muotikaupalle läheisten sidosryhmien edustajia. Sen tavoitteena on tarjota kanava kaikenkokoisten muotibisneksen tekijöiden tarinoille ja osaltaan myös koota toimialaa puhaltamaan yhteen hiileen.
”Suomesta puuttuu muotibisnestä ja sen mahdollisuuksia esiintuova kanava kokonaan”, kertoo uuden median perustamisen lähtökohdista Andreas Ögård, Muotikaupan Liiton hallituksen puheenjohtaja ja alusasujen verkkokauppa Meritta Bran toimitusjohtaja. ”Pukeutumiskaupassa on kuitenkin suuria mahdollisuuksia. Se koskettaa jokaista kuluttajaa ja mahdollisia kohderyhmiä on loputtomasti, varsinkin kun katsotaan valtion rajojen ulkopuolelle”, hän muistuttaa.
Muotikaupan uutta mediaa on Muotikaupan Liiton hallituksen ja toimiston lisäksi kutsuttuna asiantuntijana kehittämässä muotikauppasovellus IVALOn toimitusjohtaja Matti Lamminsalo.
”Olemme todella iloisia, että olemme saaneet yhden muotikaupan uuden sukupolven lupaavimmista tekijöistä mukaan kehittämään toimialan edunvalvontaa Suomessa”, kiittää Muotikaupan Liiton toimitusjohtaja Esko Leppäkorpi. ”Erityisesti digitaalisen kaupan osaajia ja heidän näkemyksiään tarvitaan nyt kotimaisen kaupan herättelyyn. Haluamme tukea kaikkia löytämään oman tiensä menestykseen.”
Muotikaupan Liiton tehtävänä on ylläpitää ja parantaa pukeutumiskaupan toimintaedellytyksiä. Se edustaa koko toimialan arvoketjua laajasti; liiton jäseninä on vaate-, kenkä-, asuste-, urheilu-, turkis-, nahka-, tekstiili- ja pesula-alojen yrityksiä, yhdistyksiä, oppilaitoksia ja muita toimijoita. Vähittäiskauppiaiden lisäksi jäsenyrityksinä on brändiyrityksiä, tuotannon edustajia, maahantuojia, agentteja ja ketjuliikkeitä. Jäsenyritykset edustavat kaikkia kokoluokkia ja yritysmuotoja.
Kaupan toimiala on suuressa muutoksessa. Digitalisaatio tekee kilpailusta yhä globaalimpaa ja kaupan eri väliportaiden rooli heikkenee. Muotikaupassa murros näkyy selvästi. Kaupan liiton maaliskuussa julkistaman selvityksen mukaan Suomessa ostettiin muotikaupan tuotteita digitaalisesti yli miljardilla eurolla viime vuonna; vaatteet ovatkin verkkokaupan toiseksi suurin tuoteryhmä heti kodintekniikan ja elektroniikan jälkeen. Ulkomailta tilataan eniten juuri muotia: niin asusteissa, naisten- ja miestenvaatteissa kuin naisten ja lasten kengissä ostoksen lähtömaa oli useimmin muu kuin Suomi.
”Uusi media tarjoaa kanavan vahvistaa kotimaista muotikauppaa ja näyttää, että meilläkin on osaamista ja onnistumisia”, Ögård sanoo. ”Alalla on lukemattomia pieniä ja keskisuuria tekijöitä ympäri Suomen. Olemme merkittävä työllistäjä, etenkin nuorille. Toimialalla on paljon mainettaan suurempi yhteiskunnallinen merkitys, jonka aiomme tehdä näkyväksi”, Andreas Ögård summaa.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Meri Karppanen, viestintäpäällikkö, meri.karppanen(at)muotikaupanliitto.fi, 040 922 3171