Silmälasikehysten trendit eivät synny vain designistä vaan uudenlaisista materiaaleista ja teknisistä toteutusmenetelmistä.
Puudesign on vihdoin saapunut myös suomalaisiin silmälasikehyksiin. Tamperelainen KraaKraa Eyewear valmistaa puusta käsityönä laadukkaita kehyksiä. Design on modernia. Idean isänä on kalustepuuseppä Matti Hänninen, joka ei löytänyt mieleisiä kehyksiä kaupoista. Käsistään kätevä tee-se-itse-mies päätti tietenkin valmistaa silmälasinkehyksensä itse.
Työ opettaa tekijäänsä, kuten Hännisenkin tapauksessa. Saranat osoittautuivat sankojen heikoimmaksi lenkiksi, joten Hänninen jätti ne pois.
Hännisen tuotekehitys oli myös innovaatiotasolla lähituotantoa. Yrityksen nimenannossa auttoivat pihan variksen, jotka kraakkuivat. Materiaaliksi valikoitui etupäässä suomalainen koivu, jonka palat ovat huonekalutehtaiden hukkapätkiä.
Itsenäisyys on etu
Optiicat sijaitsee Helsingin Erottajalla Diana-puiston reunalla kivijalkamyymälässä, jossa panostetaan palveluun ja huippumerkkeihin. Liikettä luotsaa yrittäjä Tuula Boren. Hänen yrityksensä on itsenäinen ketjuun kuulumaton optikkoliike. Itsenäisyys takaa sen, että Boren voi valita parhaat mallit liikkeeseensä, eikä ole ketjuostosten armoilla. Tämä näkyy yksilöllisenä erottuvana mallistona.
Borenin liike on profiloitunut laatu- ja huippumerkkien paikaksi. Optiicatistä löytyvät uutuudet, koska Boren käy joka vuosi ulkomaisilla messuilla niitä bongailemassa. Muun muassa tästä johtuu, että julkkikset ovat ottaneet paikan omakseen. Optiicatilla käytetään paljon aikaa asiakkaan silmälasien valintaan, mutta toimitusajat ovat nopeat.
Monoqool 3D-kehykset
Tanskalainen Bo-konseptin Japanin maajohtaja Allan G. Pettersen sai 2008 idean. Hän halusi minimalistiset silmälasinkehykset, joissa yhdistyisi skandinaavisuus ja japanilainen innovaatio sekä teknologia. Niinpä hän alkoi muhitella ajatusta tulostetuista kehyksistä. Pitkällisen tuotekehityksen tuloksena syntyi patentoitu menetelmä valmistaa 3D-tulostuksella silmälasikehyksiä. Syntyi Slider-mallisto, jossa muoti ja uusin teknologia yhdistyivät.
Monogool-kehysten etuosa tulostetaan peräti 600 kertaa ja kovetetaan laserilla. Prosessi kestää 24 tuntia. Kehykset muodostuvat hyvin ohuista pinnoitekerroksista. Polyamidijauhe on materiaalina. Se käytetään aivan sataprosenttisesti. Normaalisti kehykset valmistetaan levystä leikkaamalla, jolloin jää hukkapaloja.
3D-printteri, jolla kehysten etuosat tulostetaan, ei ole aivan halpa laite. 400 000 euroa maksavalla koneella tulostetaan myös Boing-lentokoneiden osia, joiden on oltava luonnollisesti kevyitä ja kestäviä.
Kokonaan Tanskassa valmistetuissa Monoqool-kehyksissä käytetään kirurginterästä sangoissa ja silikonia nenätalloissa ja aisan päissä. Eli 3D-tulostus on vain yksi 30:stä sankojen työvaiheesta, mutta hyvin oleellinen.
Keveys ja saranattomuus ovat hottia
Puusta valmistetut sangat ovat kevyimmillään vain seitsemän grammaa. Myöskin 3D-tulostetut Monogool kehykset ovat ultrakevyitä. Ne painavat vain neljä grammaa.
Puisissa kehyksissä ei ole saranoita ollenkaan, joten niiden silmälasikotelot ovat hieman totutuista poikkeavat. Monoqool-sangoissa on saranat, mutta ei ruuveja saranoissa. Saranoiden virkaa täyttää virkkuukoukkua muistuttava koukku, joka ei venkoile urastaan, jonne se on laitettu. Siitä syystä Monoqoolin saranat ovat käyttövarmoja.
Lisätietoja:
Optiicat
Tuula Boren
050 545 6337
Erottajankatu 9
00130 Helsinki
info@optiicat.fi
Kuvatekstit
Sikke 1 ja Sikke 2
Sikke ja Tuula
Sikke Sumari luottaa Optiicatin Tuula Borenin ammattitaitoon.
Sikellä 3D-tulostetut Monogool-kehykset.
KraaKraa 1 ja KraaKraa 2
KraaKraan puun himmeää hehku on tyylikästä silmälasikehyksissä.