Taskumatillinen konjakkia, 300 kiloa painava myllynkivi, Typhoon-sukellusveneen pienoismalli, ravintolakokin mystisesti kadonnut jopo ja sadoittain muita polkupyöriä. Aurajoesta on siivottu vuosittain lukematon määrä sinne kuulumatonta romua. Perinteinen Aurajoen siivoustempaus sukeltaen järjestetään tuttuun tapaan Turun päivänä. Vuodesta 1992 lähtien järjestetty tempaus palkittiin viime vuonna Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnolla.
Aurajokea siivotaan sukeltaen Turun päivän sunnuntaina 15.9. klo 12–14. Jokeen sukelletaan Tuomiokirkkosillan kupeesta, Linnankadun puolelta jokea. Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat nostavat sameasta jokivedestä kaikkea mahdollista sinne heitettyä romua.
Lisäksi sukeltajat inventoivat Aurajoen pohjaa lähellä oletetun, vuonna 1827 Turun palossa tuhoutuneen, Pennisillan paikkaa. Joen pohjaan lasketaan 4 neliön kehikkoja, joiden rajaamat alueet tutkitaan tarkkaan. Rajatuilta alueilta sukelletut esineet nostetaan näytille rantaan. Kaikki joesta naaratut romut kuljetetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Topinojan jätekeskukseen ja sieltä edelleen kierrätykseen.
Erikoisia löytöjä, mielenkiintoisia tarinoita
Aiempina vuosina joen uumenista on nostettu muun muassa lähes tuhat polkupyörää, puistonpenkkejä, liikennemerkkejä, kännyköitä, ostoskärryjä sekä lukemattomat määrät pulloja ja juomatölkkejä. Mukaan mahtuu erikoisimpia löytöjä ja mielenkiintoisia tarinoita.
Vuonna 1998 joesta löytyi kortteineen päivineen lompakko, joka palautui vapaaehtoisten sukeltajien ansiosta takaisin omistajalleen. Arvoesine oli kähvelletty pari viikkoa aiemmin turkulaisessa ravintolassa.
– Rahat oli viety ja lompakko nakattu sitten kortteineen päivineen jokeen. Omistaja ilahtui tietysti, kun sai korttinsa takaisin, muistelee sukellustempauksen puuhamiehenä häärivä konkarisukeltaja Jouko Moisala.
Vuonna 2012 joesta nostettiin rantaravintolan kokin mystisesti kadonnut jopo ja vuotta myöhemmin konjakkia täynnä oleva taskumatti kyljessään kaiverrus Pena 50 v.
– Erikoisimmat löydöt ovat arviolta 1700-luvun lopusta tai 1800-luvulta peräisin oleva amiraliteettiankkuri, 300 kiloa painanut pyöreä myllynkivi ja neuvostoliittolaisvenäläisen Typhoon-sukellusveneen pienoismalliksi myöhemmin tunnistettu betonimöhkäle, Moisala kertoo.
Kulttuurijokea ei saa pitää kaatopaikkana
Tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa, että Aurajoki ei ole kaatopaikka, vaan vaalimisen arvoinen kulttuurijoki kaupungin sydämessä.
– Vielä tänäkin päivänä Aurajokeen heitetään sinne kuulumatonta tavaraa. Mistään muualta vesistöstä en ole koskaan noin paljon nostanut romua ylös. Näin ilmastonmuutoskeskustelun aikana tätä ei voi kuin ihmetellä, Moisala miettii.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä turkulaiset sukellusseurat vapaaehtoisine sukeltajineen, Aurajokisäätiö, Turun kaupungin Itämerihaaste ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH). Mukana talkoissa ovat DG-Diving Group ja Turun Seudun Hyötykuljetus. Sukeltajaliitto palkitsi tapahtuman vuonna 2018 ympäristöpalkinnollaan: tempaus tavoittaa vuosittain suuren määrän silmäpareja ja toimii samalla ympäristökasvattajana ja herättelijänä.
Aurajoen siivoustempaus sukeltaen Tuomiokirkkosillan kupeessa (Linnankatu 3) su 15.9. klo 12–14.
Lisätiedot:
Jouko Moisala
jouko.moisala@dnainternet.net
puh. 040 550 1064