Tietoverkot ovat jo vuosikymmeniä tarjonneet juttuseuraa – ensin harvalukuisille harrastajille, sitten kaikelle kansalle. Internetin arkipäiväistyminen ja mobiiliteknologia ovat tehneet keskustelusta helppoa ja nopeaa. Verkkokeskustelu mahdollistaa vaikuttamisen ja vuorovaikutuksen, ja ne nostavat uusia puheenaiheita pientä piiriä laajemmalle.
Verkkokeskustelut myös toistavat ja vahvistavat keskustelijoiden jyrkkiäkin mielipiteitä, ja tähän muun muassa poliittisten päättäjien, asiantuntijoiden, yritysten ja tiedotusvälineiden on reagoitava yleensä hyvin nopeasti. Verkkokeskustelut ovatkin nousseet yhä merkittävämpään asemaan yhteiskunnassa.
Jaakko Suomisen, Petri Saarikosken ja Elina Vaahensalon uutuuskirja Digitaalisia kohtaamisia paneutuu suomalaisten verkkokeskustelujen historiaan 1980-luvun BBS-purkeista tämän päivän sosiaaliseen mediaan. Kirjassa tarkastellaan kunkin aikakauden suosituimpia keskusteluympäristöjä ja kuumimpia puheenaiheita.
Teoksessa pohditaan myös verkkokeskustelujen herättämää huolta. Nimettömänä ja kasvottomana on helppo suoltaa asiattomuuksia, joten jonkinlaista valvontaa tarvitaan. Sananvapauden ja sensuurin rajoilla on tasapainoiltu verkkokeskustelujen alkuvaiheesta lähtien, vaikka ilmiö tuntuukin nyt ajankohtaisemmalta kuin koskaan.
”Ihmisillä on monenlaisia syitä keskustella verkossa. Keskusteluilla voidaan pyrkiä toisten mielipiteiden muokkaamiseen tai oman mielipiteen muodostamiseen. Keskustelupalstoilta etsitään myös tietoa ja vastauksia itseä askarruttaviin kysymyksiin. Yhtä lailla keskustelu eli ’palstailu’ saattaa olla ajanvietettä, jolla ei ole mitään erityisiä tavoitteita – –.”
”Verkkopalvelut ovat popularisoituneet ja mahdollistaneet uudenlaisia vuorovaikutussuhteita. Wikipedia on hyväksytty lehtiuutisten tietolähteeksi, ja sosiaalisen median kanavista erityisesti Twitter on mahdollistanut poliitikkojen ja muiden mielipidevaikuttajien seurannan sekä joskus myös jonkinlaisen vuorovaikutuksen heidän kanssaan.”
”Keskustelupalveluiden suosioon vaikuttavat muoti, tekninen kehitystyö sekä palveluiden kyky uusiutua ja toisaalta säilyttää pääkäyttäjäryhmänsä mielenkiinto myös jatkuvuutta ja tuttuutta korostavilla ratkaisuilla.”
Tervetuloa julkistamistilaisuuteen
Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Porin yliopistokeskuksen PLoP-tilaan (Siltapuistokatu 2, Pori, yliopistokeskuksen toinen kerros) maanantaina 4.11. klo 12.00.
Paikalla ovat kirjan kirjoittajat esittelemässä teosta.
Jaakko Suominen, Petri Saarikoski & Elina Vaahensalo
Digitaalisia kohtaamisia
Verkkokeskustelut BBS-purkeista sosiaaliseen mediaan
ISBN 978-952-345-038-7
Gaudeamus 2019
Kirjoittajat
Jaakko Suominen, FT, on digitaalisen kulttuurin professori Turun yliopistossa. Hän on kiinnostunut erityisesti media- ja informaatioteknologian kulttuurihistoriasta ja uusista digituotteista sekä digitaalisen
kulttuurin tutkimusmenetelmistä.
jaakko.suominen@utu.fi
Petri Saarikoski, FT, on digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtori sekä dosentti Turun yliopistossa. Hän on erikoistunut tietotekniikan harrastuskulttuurien ja mediahistorian tutkimukseen.
petri.saarikoski@utu.fi
Elina Vaahensalo, FM, on tohtorikoulutettava Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineessa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät keskustelufoorumeihin ja sosiaaliseen mediaan sekä erilaisten keskustelukulttuurien rakentumiseen ja sisäiseen dynamiikkaan.
elina.vaahensalo@utu.fi
Lisätietoa kirjasta (mm. sisällys) Gaudeamuksen verkkosivuilla.
Arvostelukappaleet:
outi.kitti@gaudeamus.fi
Arvostelukappaleen voi saada myös pdf-muodossa.