Suomen vankiloista vapautuu vuosittain yli 5000 henkilöä, joista noin 100-150 vapautuu Satakunnan alueelle. Yhdyskuntaseuraamuksia suorittaa Satakunnassa yli sata asiakasta päivittäin. Moni vapautuva vanki tarvitsee alkuun monipuolista tukea arjessa pärjäämiseen, kuntoutumiseen ja asumiseen. Vankiloiden, yhdyskuntaseuraamustoimiston, aikuissosiaalityön sekä erilaisten tukipalvelujen kannattaa tehdä yhteistyötä jo vankeusaikana. Asumisen onnistuminen ja muu riittävä tuki ovat avainasemassa rikoksettoman elämän rakentamisessa vankeuden jälkeen.
Monilla vangeilla ja yhdyskuntaseuraamuksia suorittavilla henkilöillä on taustallaan vaikeita kokemuksia jo lapsuudesta ja nuoruudesta alkaen. Heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten on tärkeää tietää, miten traumatisoituneen asiakkaan kanssa työskennellään ja millaisin keinoin häntä voidaan auttaa.
Vapautuvien asumisen tuen (VAT) -verkosto ja Porin Sininauha ry:n Tuetusti tulevaisuuteen -hanke järjestävät Pori vs. trauma – kohtaamisia ja palvelupolkuja rikostaustaisille -seminaarin Porissa 20.-21.11.2019. Seminaarissa käsitellään vapautuvien vankien kohtaamista, luovia työmenetelmiä ja kuntoutuspolkujen rakentamista.
Valtakunnallisen VAT-verkoston tärkein tavoite on vähentää vapautuvien vankien asunnottomuutta ja uusintarikollisuutta. Jopa kolmannes vangeista vapautuu ilman asuntoa. Verkoston jäsenjärjestöjen kokemuksen mukaan moni vapautuva vanki tarvitsee alkuun tiivistä tukea arkeen asumisen onnistumiseksi.
“Pelkästään katto pään päällä ei riitä kuntoutumiseen. On tärkeää, että asunto alkaa tuntua kodilta ja lisäksi tarvitaan yksilön tarpeisiin räätälöityä muutakin tukea”, kertoo VAT-verkoston puheenjohtaja Markku Rautiainen. ”Monissa kunnissa ei ole tarjolla riittävän tiivistä ja laaja-alaista asumisen tukea, asumisneuvontaa tai sosiaalista isännöintiä, mikä voi johtaa asunnottomuuteen”, jatkaa Anna Leppo Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.
Porin Sininauha ry:n Tuetusti tulevaisuuteen -hankkeessa on tavoitteena löytää vapautuville vangeille oikeanlaiset tukipalvelut yhdessä vangin, paikallisen verkoston ja vankilahenkilöstön kanssa. Työskentelyn ydintä on rinnalla kulkeminen elämän kaikissa tilanteissa.
Rakastajat-teatteri ja Tuetusti tulevaisuuteen -hanke ovat tehneet yhdessä Huittisten vankilan vankien kanssa vankiteatteria vuoden 2019 alusta alkaen. Rakastajat-teatteri ja vankiteatteri esiintyvät 20.11. seminaarissa ja jakavat kokemuksiaan luovien työmenetelmien ja teatterityöskentelyn positiivisista vaikutuksista vankien elämään.
Hanketyöntekijä Iida Koskinen Tuetusti tulevaisuuteen -hankkeesta kertoo, että vankiteatterin tarkoituksena on ehkäistä rikosten uusimista: ”Mukana on myös sellaisia ihmisiä, joilla on vankeustuomio jo takanapäin. Toivomme, että vankilateatterilla poistamme myös rikollisiin liitettyjä ennakkoluuloja ja autamme vankeja kuntoutumisessa ja rikoksettoman elämän rakentamisessa.”
Ilmoittautuminen 20.-21.11. tapahtumaan on suljettu, mutta median edustajien on vielä mahdollista ilmoittautua mukaan 20.11. (Paikka: Kulttuuritehdas Kehräämö, Pori. Aika: klo 8.30-16). Otathan yhteyttä: Anna Leppo anna.leppo(a)krits.fi, 050 412 4022
VAT-verkosto järjestää valtakunnallisia seminaareja neljästi vuodessa. Seminaareissa rikostaustaisten asunnottomuutta, asumisen tukea ja muita tuen tarpeita tarkastellaan sekä valtakunnallisena että paikallisen tason kysymyksenä. Verkoston toimintaa koordinoi Kriminaalihuollon tukisäätiö.
Lisätietoja:
VAT-verkoston puheenjohtaja Markku Rautiainen, markku.rautiainen(a)om.fi, 050 356 2931
VAT-verkoston koordinaattori Anna Leppo, anna.leppo(a)krits.fi, 050 412 4022
Tuetusti tulevaisuuteen -hankkeen aluekoordinaattori Iida Koskinen, i.koskinen(at)porinsininauha.fi, 050 413 9261