Lauluntekijä ja radiohumoristi Gösta Sundqvistista (1957–2003) kertova Ihanasti sanottu -erikoisnäyttely avautuu Radio- ja tv-museo Mastolassa torstaina 14. marraskuuta 2019. Neljännesvuosisadan kestäneen uransa aikana Sundqvist kirjoitti suomalaisen populaarimusiikin syvimpiä sanoituksia ja kotimaisen radioalan omalaatuisimpia ohjelmia. Sundqvist osasi sanoa niin ihanasti – ja niin kamalasti.
Näyttelyssä Sundqvistia tarkastellaan tarinankertojana. Radio oli sanataiturin hykerryttävän hauskojen, suunnattoman surullisten ja häpeämättömän härskien tarinoiden keskeinen kanava. Sundqvistin nopea kynä loi yli 250 musiikkikappaletta ja noin 700 radio-ohjelmaa. Rakastetuin osa hänen tuotantoaan ovat Leevi and the Leavings -yhtyeen monitasoiset laulut, jotka itkettävät ja naurattavat sukupolvia toisensa perään.
Ronskeimmat juttunsa Sundqvist toi julki radio-ohjelmissaan, joita hän tuotti Yleisradiolle hengästyttävällä tahdilla 15 vuoden ajan. Ohjelmista tunnetuin oli vuosina 1993–2002 tehty Koe-eläinpuisto-reportaasiparodia, jonka jutut ihastuttivat ja vihastuttivat kuuntelijoita. Radiomaailma kiehtoi Sundqvistia jo nuorella iällä, sillä jo 1970-luvulla hän oli äänitellyt kavereineen kuvitteellisia Stereogramofoni-radio-ohjelmia.
Sundqvistia ohjasi tarinoiden vainu. Esikuvansa, sanoittajamestari Juha Vainion tavoin Sundqvist loi tekstinsä tarkkailemalla maailmaa. Hän kierteli kaupungilla, metsästi aiheita, jututti kavereita ja väritti havaintoja. Rehevä hahmogalleria on Sundqvistin tarinoiden kulmakivi. Tarkkanäköisenä ja myötätuntoisena tarinankertojana hän asettui uskottavasti niin ilotytön, rappioalkoholistin, yksinhuoltajan kuin vankilakundin asemaan.
Ihanasti sanottu -näyttelyyn luodussa äänitysstudiossa voi tunnelmoida sanataiturin hienoimpia lauluja ja teini-ikäisen Koe-eläinpuisto-fanin kirjoituspöydän ääressä voi fiilistellä radiohumoristin kreiseimpiä hupailuja. Mielenkiintoisten esineiden joukossa ovat Sundqvistin Olympia-kirjoituskone ja Juha Vainio -palkinto. Näyttelyssä yleisöllä on myös mahdollisuus syventyä radio-ohjelmien pikkutarkkoihin käsikirjoituksiin.
Tiiviin, mutta tunnelmallisen näyttelyn huipentaa keikkailua vältelleen Leevi and the Leavingsin ainoa julkinen esiintyminen yleisön edessä Suomen euroviisukarsinnassa vuonna 1981. Yhtye osallistui karsintoihin Sundqvistin säveltämällä ja sanoittamalla kansanlaulumaisella kappaleella Sinisilmä mansikkasuu. Ainutlaatuinen kuvanauha on löytynyt yhtyeen alkuperäisjäsen Risto Paanasen kotiarkistosta.
Näyttelyn monipuolinen esineistö on peräisin yksityisiltä lainaajilta. Hykerryttävät radio-ohjelmat ja mainiot musiikkivideot ovat Yle Arkiston kokoelmista. Näyttelyn sisällöntuotannosta vastaa Lahden kaupunginmuseo ja visuaalisesta ilmeestä helsinkiläinen Ananas, Bananas & Cucumber Creative Oy. Näyttelyn digitaaliset toteutukset on tuottanut Lahden kaupunginmuseon ohella lahtelainen Tricton Oy.
Vuonna 1993 perustettu Radio- ja tv-museo Mastola esittelee mukaansatempaavasti suomalaisen radio- ja televisiotoiminnan historiaa. Perusteellisesti uudistettu museo toimii vuonna 1935 valmistuneella Yleisradion suurasemalla ja Lahden tunnusmerkeiksi muodostuneiden radiomastojen juurella. Suomen ensimmäinen suurasema aloitti toimintansa Lahdessa jo vuonna 1928.
Ihanasti sanottu -näyttely on auki Radio- ja tv-museo Mastolassa kesään 2021 saakka. Museon pääsyliput 10 euroa ja 7 euroa. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille lapsille. Radio- ja tv-museo Mastola on Museokortti-kohde.
Tiedotuskuvat ovat saatavilla osoitteessa
http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/tiedotusvalineille/
Lisätiedot
Linda Heinonen
museoamanuenssi
044 482 0859
linda.heinonen@lahti.fi
Radio- ja tv-museo Mastola
Radiomäenkatu 37
15111 Lahti
Avoinna: ti–pe klo 9–17, la–su klo 11–16
www.lahdenmuseot.fi