Kieltä käytettäessä ei läheskään aina vain todeta, miten asiat ovat. Kielen käyttäminen on tekemistä: lupaamista, loukkaamista, leikinlaskua tai vaikkapa avioliittoon vihkimistä. Ensimmäisenä kielen toiminnalliseen ulottuvuuteen kiinnitti järjestelmällistä huomiota J. L. Austin, jonka luentoihin perustuva Näin tehdään sanoilla julkaistaan nyt suomeksi.
Austinin teoksessa esitetään puheteko- eli puheaktiteorian perusteet ja tehdään selkoa puhetekojen toimivuudesta tai toimimattomuudesta erilaisissa tilanteissa. Austinin perusoivallus on, ettei kielen käyttöä voi erottaa sen käyttötilanteista: ei esimerkiksi ole oikeudellista kieltä sinänsä vaan ainoastaan konkreettisia tilanteita, joissa lakikieltä käytetään ja joissa yksilöllä voi olla tai olla olematta valtuudet esimerkiksi tuomion julistamiseen. Näin tehdään sanoilla johdattaa niin arkikielen kuin eri erikoiskieltenkin rikkaaseen ja ennen kaikkea sävykkääseen maailmaan ja osoittaa, miten monin tavoin kieli ihmisen jokapäiväiseen elämismaailmaan kuuluu.
John Langshaw Austin (1911–1960) oli brittiläinen kielifilosofi, joka muistetaan parhaiten puhetekoteorian kehittäjänä. Hänen kuolemansa jälkeen teoria on saanut merkittävän sijan humanistisissa tieteissä, filosofiassa, kielitieteessä sekä esimerkiksi kirjallisuuden ja politiikan tutkimuksessa.
John L. Austin
Näin tehdään sanoilla
(How to Do Things with Words, 1962)
Suom. Risto Koskensilta
192 sivua
ISBN 978-952-7189-05-4
Sähkökirjan ISBN 978-952-7189-10-8
Hinta 35 €, niin & näin -lehden kestotilaajille –20%
Sähkökirjan hinta 27 € (ellibs.fi)
netn.fi/nain-tehdaan-sanoilla
arvostelukappaleet yhteyspäällikkö Jukka Kangasniemi (jukka.m.kangasniemi@gmail.com)