Jukka Parkkarin ja Vesa Anttosen Vakoilukirja – Totta ja tarua tiedustelusta selvittää suomalaisesta näkökulmasta tiedustelutoiminnan nykyisyyttä ja lähihistoriaa sodanjäkeisistä vaaran vuosista Airiston Helmen tapaukseen. Kirjassa pohditaan myös vakoiluaiheisten romaanien ja tv-sarjojen suhdetta todellisuuteen. Jukka Parkkarin uusin romaani Vakoojaksi syntynyt palaa vuoden 1991 mullistuksiin Virossa ja Venäjällä.
Helsinki on yksi maailman vakoilupääkaupungeista, koska sijaintinsa vuoksi Suomi on kiinnostanut ja tulee aina kiinnostamaan ulkomaisia tiedustelulaitoksia. Sähköinen tiedonvälitys on luonut oman kybertiedustelun maailmansa. Tämä ei kuitenkaan ole poistanut lähikontaktien merkitystä; kaikkea tietoa ei verkkoihin lasketa, eikä parhaillakaan satelliiteilla näe katon läpi.
Tiedustelulakien puuttuminen maan lainsäädännöstä on ollut eurooppalaisittain poikkeuksellista. Suojelupoliisilla ja puolustusvoimien tiedusteluosastolla on vastavakoilun saralla kiireitä riittänyt, mutta varsinainen ulkomailla tapahtuva tiedustelu ei ole ollut mahdollista. Ruotsista saatu tieto Suomen ulkoministeriöön kohdistuneesta verkkovakoilusta oli kiusallinen tapaus, joka vauhditti tulevien lakien säätämistä.
Kirjallisuudessa, elokuvissa ja tv-sarjoissa vakoilu kuuluu kestoaiheisiin. Usein kyse on vain viihdyttävistä agenttiseikkailuista, mutta tarinoihin mahtuu paljon asiaakin. Klassiset vakoilukirjailijat W. Somerset Maughamista ja Ian Flemingistä Graham Greeneen ja John Le Carréen ovat itse toimineet tiedustelutehtävissä. Monien muidenkin kirjailijoiden ja käsikirjoittajien luovasta vapaudesta huolimatta heidän töistään välittyy vahva omakohtainen tietopohja.
Lähinnä sotilasvastavakoilua kuvaava Jukka Parkkarin romaanisarja on täydentynyt kuohuvaan vuoteen 1991 palaavalla teoksella Vakoojaksi syntynyt. Moskovassa käynnistyy vanhoillisten kommunistien vallankaappausyritys. Samaan aikaan virolaiset valmistautuvat itsenäisyysjulistukseensa puna-armeijan tankkien piirittäessä Tallinnan televisiotornia. Suomalaiset suojaavat Viron ulkoministeriä Lennart Merta tämän vaiheikkaalla kotimatkalla Helsingistä Tallinnaan.
Kuohunnan keskellä suojelupoliisia sekä pääesikunnan tutkintaosastoa kohtaa uusi yllätys. Suomalaismies imoittautuu viranomaisille ja tunnustaa olleensa jo syntymästään saakka Neuvostoliiton hyväksi toiminut vakooja. Hänen erikoinen kertomuksensa valottaa suomalaisten kommunistien harjoittamaa tiedustelutoimintaa vuodesta 1944 alkaen. Armeijan tiedustelu pyrki puolestaan soluttautumaan laitavasemmiston järjestöihin.
Jukka Parkkari – Vesa Anttonen
Vakoilukirja – Totta ja tarua tiedustelusta
ISBN 978-952-270-408-5
270 sivua. Arktinen Banaani 2018.
Jukka Parkkari
Vakoojaksi syntynyt
ISBN 978-952-270-406-1
298 sivua. Arktinen Banaani 2018.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Jukka Parkkari, puh. 050 560 8383, jukka.parkkari@outlook.com ja Vesa Anttonen, puh. 040 778 3254, anttonenvesa@gmail.com
Lehdistökappaleet: Arktinen Banaani, kustantaja Harto Pasonen, puh. 050 529 9768, harto.pasonen@sarjakuva.com